Teknologisk Institut og Cordulus A/S

AI-drevet platform skal forbedre landbrugs- og fødevaresektorens styring af klimabaserede risici

Et nyt schweizisk-dansk projektsamarbejde, der er opstået med hjælp fra Enterprise Europe Network, har modtaget en bevilling på EUR 1,5 millioner fra Eurostars-programmet til at udvikle en AI-drevet platform til håndtering af klimarisici i landbrugs- og fødevaresektoren.

Foto: mniebuhr for iStock

Klimaforandringer udgør en stadigt voksende trussel mod landbrugs- og fødevaresektoren, da de kan føre til omfattende forstyrrelser i globale forsyningskæder, og der er derfor brug for nye tiltag og løsninger for at styrke sektorens modstandsdygtighed og klimatilpasningsevne.

ClimaRisc – en mulighed for at forudse, håndtere og tilpasse sig klimarisici

Teknologisk Instituts afdeling for Landbrug og Digitalisering og den århusianske virksomhed Cordulus A/S, der er specialiseret i vejrdata og -løsninger, udgør 50% af partnerskabet i et nyt innovativt projektsamarbejde, ClimaRisc, om brugen af kunstig intelligens til at forudsige effekten af fremtidens vejrforhold.

Samarbejdet er kommet i stand ved, at den schweiziske virksomhed Correntics, der laver klimarisikovurderinger, og forskningsgruppen EClim ved Zürich Universitet i foråret 2023 søgte projektpartnere gennem Enterprise Europe Network til en fælles ansøgning til Eurostars-programmet under overskriften ”Eurostars partner sought for project on artificial intelligence-based recommendation system for climate mitigation and adaptation decisions in value-chain risk management”.

Internationalt, innovativt projektkonsortium

For at finde de rigtige partnere til projektet kontaktede den schweiziske Enterprise Europe Network-partner bl.a. Anders Skeem, Enterprise Europe Network-konsulent fra Food & Bio Cluster Denmark, som har et godt kendskab til danske virksomheder, der kunne være relevante i denne sammenhæng.

Anders Skeem tog derfor kontakt til Nicolai Fog Hansen, sektionsleder i Teknologisk Instituts afdeling Landbrug og Digitalisering, der efter kort dialog takkede ja til for første gang at deltage i et Eurostars-projekt. Og succesen med ClimaRisc har efterfølgende givet blod på tanden i forhold til at søge flere Eurostars-projekter hjem til afdelingen: 

- Enterprise Europe Network spillede en afgørende rolle i vores første Eurostars-projekt, ClimaRisc, ved at matche os med en udenlandsk partner med fælles interesser inden for klima og landbrug. Det projekt har skabt betydelig værdi og inspirerede os til at indsende en anden ansøgning, hvor der både indgår danske og svenske partnere. Vi havde sandsynligvis ikke deltaget i en ny ansøgning uden den succes, vi har oplevet med ClimaRisc, fortæller Nicolai Fog Hansen.

Han var desuden hurtig til også at inddrage virksomheden Cordulus A/S, som har base i samme kontorbygning i Aarhus som Teknologisk Institut, i den fælles dialog, og også Cordulus A/S kunne se potentialet i at sætte deres ekspertise i spil i netop dette internationale projekt.

Nicolai Fog Hansen, sektionsleder i Teknologisk Instituts afdeling Landbrug og Digitalisering (foto: Teknologisk Institut)

 

Mikkel Vestergaard Hansen, udviklingschef i Cordulus A/S (foto: Cordulus A/S)

- Ved at udvide vores netværk og teste vores hardware og prognoseløsninger på nye markeder indsamler vi værdifulde data, der forbedrer vores hyperlokale vejrdata og lokationsspecifikke prognoser. Dette er et væsentligt skridt i at optimere vores teknologi på nuværende markeder og forberede vores løsninger til lancering uden for Europa. Dermed kan vi støtte flere kunder - herunder landmænd og virksomheder i andre vejrpåvirkede industrier - med mere præcise og pålidelige værktøjer til at håndtere deres vejrmæssige udfordringer, fortæller Mikkel Vestergaard Hansen, udviklingschef i Cordulus A/S.

Projektkonsortiet var dermed sikret, og sammen indsendte de fire parter den fælles ansøgning til Eurostars. Bevillingen på EUR 1,5 millioner kom i hus, og projektet ClimaRisc blev en realitet.

De fire partnere er nu godt i gang med at udvikle en AI-drevet platform til håndtering af klimarisiko i agro-food sektoren, der skal udvikle nye redskaber til at fremme modstandsdygtighed og understøtte vækst og bæredygtighed i sektoren.

Bidrager med høj ekspertise

Alle fire partnere deltager med vigtig ekspertise for at kunne udvikle det værktøj, der vil gøre det muligt for alle led i landbrugs- og fødevaresektoren at forudse, håndtere og tilpasse sig klimarisici:

Platformen, der udvikles i ClimaRisc, bygger på Correntics’ software for klimarisikoanalyse, der forudsiger og kvantificerer fysiske og økonomiske risici langs forsyningskæder for landbrugsfødevarer. Denne kernesoftware trækker på vejr- og klimarisikomodeller i høj opløsning, afgrøde- og aktivspecifik risikoanalyse og dynamisk modellering af rystelser i forsyningskæden.

Platformen integrerer desuden hyperlokale vejrobservations- og prognoseløsninger leveret af Cordulus A/S. Disse understøtter bedriftsledelsen og virksomhedens interessenter ved at forbedre nøjagtigheden af væsentlige vejrparametre, såsom nedbør, vind, temperatur og fugtighed.

Statistiske modeller og sårbarhedsdatabaser udviklet på Teknologisk Institut kvantificerer virkningen af ekstreme vejrforhold på afgrøder, hvilket giver brugerne mulighed for at træffe beslutninger, håndtere afgrøderisici effektivt og reducere potentielle tab baseret på en holistisk forståelse af værdikæderisici.

EClim, Zürich Universitet, udvikler et Large Language Model (LLM)-baseret anbefalingssystem, som omsætter modellens kvantitative resultater til handlingsrettede risikobegrænsnings- og klimatilpasningsforanstaltninger og anbefalinger, såsom forbedringer af sorter, vedvarende energiintegration, jordbevaringsteknikker og udvikling af klimaresistent infrastruktur.

 

Hvordan kan platformen anvendes?

Teknologisk Institut giver to eksempler på, hvordan platformen kan anvendes:

Skal man investere i kaffeproduktionen i Kenya?

Platformen vil kunne vurdere konsekvenserne for kaffe i det vejr, som Kenya får i fremtiden.

Kan det betale sig at udvikle mere tørkeresistente vinterhvedesorter i Danmark?

Platformen kan vurdere udbyttetabet til tørke, hvis produktionen fortsætter uden tilpasning.

Fakta Teknologisk Institut

Teknologisk Institut, der er et af Danmarks i alt syv Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS-institutter), er et uafhængigt og almennyttigt forsknings- og udviklingsinstitut. Instituttet har siden 1906 arbejdet for at fremme udnyttelsen af teknologiske fremskridt.

Læs mere her

Fakta Cordulus A/S

Cordulus A/S hjælper landmænd med at håndtere vejrets uforudsigelighed. Gennem en kombineret brug af vejrsensorer, software og kunstig intelligens giver Cordulus’ løsninger indsigter i fortidige, nuværende og fremtidige vejrforhold - og giver landmænd de vejrinformationer, de har brug for til at træffe afgørende beslutninger fra såning til høst.

Læs mere her

Fakta Correntics

Den schweiziske virksomhed Correntics udarbejder klimarisikovurderinger til modstandsdygtige og bæredygtige forsyningskæder.

Læs mere her

Fakta EClim Research Group

Forskningsgruppen EClim ved Zürich Universitet undersøger risici, påvirkninger og tilpasningsmuligheder til klimaforandringer med fokus på bjergområder og deres befolkninger i hele verden.

Læs mere her

Skal vi tage en uforpligtende snak?

Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation

Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation

Sternula A/S blevet projektpartner i Eurostars-projektet MACORSAT, hvor de i samarbejde med en sydkoreansk partner og den danske virksomhed Dacoma skal udvikle løsninger til at få data så effektivt som muligt fra skib til land og omvendt via AIS 2.