Dansk Lyd

Dansk Lyd i Virtual Reality

Innovationsnetværket Dansk Lyd og den belgiske klynge screen brussels har i samarbejde valgt at sætte fokus på den nye spirende industri Virtuel Reality. Det sker efter, at de to klynger mødtes på en Enterprise Europe Network-matchmaking event i Berlin i september 2014 og efterfølgende har gennemført et klyngesamarbejdsprojekt med Virtual Reality Sound som omdrejningspunkt.

Thomas Bärtsch, Audio and VR Evangelist ved Audiokinetic, er én af de ledende kræfter inden for VR i Danmark og var dommer og coach ved VR Hackathon Brussels. (Fotos: VR Hackathon BXL)

Virtual Reality (VR) er en teknologi og industri i rivende udvikling, og Innovationsnetværket Dansk Lyd ser store muligheder for danske virksomheder og iværksættere for at komme ind på det yderst interessante og lovende marked.

- Virtual Reality har rødder og epicenter i Silicon Valley og Østasien, og vi vil gerne medvirke til at forbinde danske virksomheder til den europæiske og globale scene, udtaler innovationskonsulent Eske Bo Rosenberg Knudsen, Innovationsnetværket Dansk Lyd, og uddyber:

- Danmark er anerkendt over hele verden for sine high-end lydprodukter, film og animation i verdensklasse, banebrydende spil og spilmotorer. Da 3D lyd er et altafgørende element i ultimative Immersive Virtual and Augmented Reality-oplevelser, har Danmark mange af de rigtige ingredienser til at blive en central aktør i den spirende globale Virtual og Augmented Reality-industri.

Første europæiske VR Hackathon

Som et af resultaterne af BSR Innovation Express-klyngesamarbejdsprojektet, som de to klynger har gennemført sammen, arrangerede de to klynger sammen med en række andre større aktører den første officielle VR Hackathon i Europa. Dette foregik i Bruxelles i januar 2016, og eventen blev en succes med mere end 100 VR-entusiaster fra 11 lande på deltagerlisten, der i teams arbejdede på højtryk over en weekend for at skabe nye unikke VR-/AR-demoer og projekter. Dansk Lyd stod i spidsen for de ca. 20 danskere, der deltog på vegne af en række danske virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Som en ekstra fjer i hatten vandt to teams med stærk dansk repræsentation priser for ”Best 3D Audio Project” og ”Best Gear VR Project”.

- VR Hackathon Brussels har åbnet mine øjne for et internationalt VR-miljø og har givet rigtig gode muligheder for at netværke inden for VR og interaktiv lyd, der har stor relevans for vores virksomhed, udtaler Per Beck Hansen fra virksomheden AWE, som tilbyder 3D audioløsninger til Audio Augmented Reality og 3D-lyd til VR-oplevelser og -spil.

Allerede i februar fulgte Dansk Lyd op på successen og arrangerede VR Hackathon Brussels - Retrospect i København.

- VR er inde i en rivende udvikling, og det er vigtigt at bevare momentum, hvis vi skal følge med. Derfor ville vi med eventen i København understrege den tætte kobling mellem lyd og VR samt tilbyde danskerne, der havde taget turen til Bruxelles, en ekstra mulighed for at demonstrere deres seje projekter til kolleger, samarbejdspartnere og andre interesserede fra den spirende danske VR-industri. Det blev en kæmpe succes, siger Eske Bo R. Knudsen.

Dansk Lyd fortsætter deres indtog på den internationale VR-scene med et nyt BSR-projekt under titlen ”VR Sound” i samarbejde med bl.a. en anden dansk klynge, Interactive Denmark, som samler de danske computerspilaktører, og den Malmø-baserede klynge Media Evolution. Samtidig arrangerer de sammen med Enterprise Europe Network-partner Cluster Excellence Denmark en netværkstur for danske klynger til den første verdenskongres for VR-industrien i Bristol.

 

Virtual Reality (VR) er en teknologi, som tillader en bruger at virke gensidigt med et computer-simuleret miljø, det være sig et reelt eller imaginært et.

Augmented Reality (AR) - også kaldet udvidet virkelighed - er en teknologi, som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data fx ved brug af grafik og lyd. Man får et ekstra lag af information, som typisk ikke vil erstatte virkeligheden, men udvide den på en eller flere måder.

 

Fakta Dansk Lyd

Innovationsnetværket Dansk Lyd samler forskningsmiljøer, virksomheder, offentlige organisationer, politikere og professionelle brugere med interesse for lyd og lydteknologi. Dansk Lyd blev etableret 1. januar 2009 og er en del af den nationale innovationsinfrastruktur støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation. Dansk Lyd arbejder gennem innovationsprojekter, konferencer, workshops og internationale aktiviteter med at fremme det danske lydøkosystem.

Læs mere her

 

Fakta Baltic Sea Region Innovation Express

BSR Innovation Express (Baltic Sea Region Innovation Express) er et fælles støtteinitiativ, som med afsæt i Østersøregionen fokuserer på internationalisering af SMVer via innovationsnetværk og klynger. Det er finansieret af nationale/regionale styrelser i de deltagende lande og støttes af Nordisk Ministerråd. Danmark er repræsenteret ved Styrelsen for Forskning og Innovation.

Læs mere her

Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation

Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation

Sternula A/S blevet projektpartner i Eurostars-projektet MACORSAT, hvor de i samarbejde med en sydkoreansk partner og den danske virksomhed Dacoma skal udvikle løsninger til at få data så effektivt som muligt fra skib til land og omvendt via AIS 2.