GroundSole
Fra skoleprojekt til startup: "Enterprise Europe Network hjalp os i gang med produktionen"
I en innovationskonkurrence på handelsgymnasiet udviklede Lærke Pötzsch en sål, der ved hjælp af en kugle kunne modvirke stress og nervøsitet. Idéen blev til virksomheden Groundsole, der i dag udvikler og sælger beroligende såler i hele landet. Men rejsen hertil var lang, når man som Lærke Pötzsch hverken havde erfaring, kapital eller netværk i bagagen. Derfor blev hjælpen fra Enterprise Europe Network-konsulent Jesper Vestergård Hansen modtaget med åbne arme, da han gennem netværket skabte kontakt til en litauisk virksomhed, der kunne producere sålerne og dermed gøre ide til virkelighed.
Lærke Pötzsch er grundlæggeren bag GroundSole (Foto: GroundSole)
Da Lærke Pötzsch gik på Handelsgymnasiet i Kolding, kunne hun tydeligt mærke eksamenspresset omkring sig. Imens nogle studerende forsøgte at tøjle nervøsiteten med beroligende medicin, gik Lærke Pötzsch alternativt til værks og fik behandling af en lokal akupunktør. Her lærte hun om stimuleringspunktet Kidney1, der er placeret under foden og ved stimulering kan berolige kroppen i stressede situationer. Det betød, at hun enten måtte besøge akupunktøren før eksamener eller forsøge sig med uholdbare, hjemmelavede løsninger med kugler i skoen, når nerverne skulle dulmes.
Nogen tid senere deltog Lærke Pötzsch og nogle klassekammerater i innovationskonkurrencen Young Enterprise via handelsgymnasiet. Her blev det, der før var en svær og irriterende problemstilling, til en spirende iværksætteridé, som kunne skaleres. Hvis man i stedet producerede en sål med en indbygget kugle, kunne man slippe for besværlige behandlinger og sikre, at kuglen altid stimulerede det rette punkt. Det ville have den effekt, at man kunne gå trygt til stressede situationer – uden at tiltrække sig unødig opmærksomhed. Herfra gik projektet over stok og sten.
- Vi fik vildt god opbakning – både fra vores konkurrenter, der godt kunne se, at produktet løste et problem og måske selv havde oplevet problemer med eksamensangst, men også fra dommerne og forretningsfolk, der alle opfordrede os til at gå videre med projektet, fortæller Lærke Pötzsch.
CVR-nummeret blev hurtigt oprettet, og aftaler med potentielle samarbejdsaftaler kom i bogen. Sideløbende trængte studentertiden og drømmen om rejser i sabbatåret sig dog på, og virksomheden blev sat på hold. Alligevel kunne Lærke Pötzsch ikke lade være med at undersøge produktionsmuligheder, da hun med lidt ekstra tid på hånden sad på sit au pair-værelse i London. Først prøvede hun den store kinesiske hjemmeside Alibaba.com, men da banken ringede og spurgte til overførslen, blev det tydeligt, at planen var svær og tilliden lille. Det ledte til en snak med Erhvervshus Sydjylland, der henviste til Jesper Vestergård Hansen, konsulent i Enterprise Europe Network. Efter at have oprettet en partnersøgning tog Jesper Vestergård Hansen kontakt til GroundSole:
- Vi var egentlig lidt overraskede, da Jesper kontaktede os, for vi troede bare, at vi skulle vente og se. Men han styrede kontakten og kom hele tiden med nye, interessante partnervirksomheder.
Det ledte til et samarbejde med en litauisk virksomhed, der i dag 3D-printer sålerne i mikrokork.
For GroundSole betød hjælpen fra Jesper Vestergård Hansen og Enterprise Europe Network meget. Udover kontakt til en konkret produktionsvirksomhed betød databasen også, at den litauiske partner kunne valideres, og at kvalitetssikkerheden var på plads. Samarbejdet med Jesper Vestergård Hansen gav foruden en tillid til partnerskabet også en tryghed i at få hjælp fra personer med et større erfaringsgrundlag:
- Når man ikke selv har noget erfaring og står som ny i det hele, er det skønt at få hjælp fra andre, der har mere erfaring at trække på. Og så er hjælpen ovenikøbet gratis, hvilket, man ikke kommer uden om, er afgørende, når man er en lille startup med begrænsede ressourcer, fortæller Lærke Pötzsch.
Fremtiden for GroundSole
Hvad fremtiden bringer er endnu uvist, men Lærke Pötzsch har planer om at trække på den viden og det netværk, hun er ved at skabe på universitetet, hvor hun læser Designkultur og Økonomi på SDU. Til at starte med vil hun forsøge sig med flere tests og en grundigere markedsanalyse. Ligegyldigt hvad der sker med virksomheden, understreger hun, at hun får en hel masse erfaring, og det er i bund og grund det allervigtigste, hvis man spørger Lærke Pötzsch.
Fakta GroundSole
GroundSole udvikler og sælger en indlægssål til sko, som kan afhjælpe/lindre angsten for at præstere. Sålen sælges i hele landet.
AI-drevet platform skal forbedre landbrugs- og fødevaresektorens styring af klimabaserede risici
Et nyt schweizisk-dansk projektsamarbejde har modtaget en bevilling på EUR 1,5 millioner fra Eurostars-programmet til at udvikle en AI-drevet platform til håndtering af klimarisici i landbrugs- og fødevaresektoren.
EENergy: Studsgaard forventer markant reduktion af energiforbruget med nye solcelleanlæg
Hos Studsgaard i Frederikshavn arbejder de målrettet på at mindske deres klimaaftryk og blive mere bæredygtige.
EENergy: Strandby Fiskerihavn forbedrer ventilationsanlæg og indeklimaet
Strandby Fiskerihavn er én af 41 danske virksomheder, der har fået bevilliget EENergy-midler til energieffektivisering. Midlerne er brugt til at forbedre deres ventilationsanlæg.
Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation
Sternula A/S blevet projektpartner i Eurostars-projektet MACORSAT, hvor de i samarbejde med en sydkoreansk partner og den danske virksomhed Dacoma skal udvikle løsninger til at få data så effektivt som muligt fra skib til land og omvendt via AIS 2.