Væksthus Nordjylland
Udviklingsmidler til at skabe fremtidens scaleup virksomheder
Hvordan skal rådgivningen af danske virksomheder tilpasses for at sikre, at der bliver taget hånd om de mest potentielle iværksættere, så de bliver til en scaleup virksomhed? Og hvordan identificerer man overhovedet fremtidens succeser? Det er nogle af de spørgsmål, som Væksthus Nordjylland har sat sig for at besvare i InterReg-projektet "Fast Forward Europe", som de er kommet med i med hjælp fra Enterprise Europe Network.
Jane Ribergaard Holm, udviklingsansvarlig i Væksthus Nordjylland (Foto: Væksthus Nordjylland)
I starten af 2016 modtog Enterprise Europe Network-konsulent Hanne Bregendahl Pihl fra NordDanmarks EU-kontor en henvendelse fra en fransk netværkskollega i Normandiet, som var i gang med at samle et hold til en InterReg Europe-ansøgning. Fokusområdet for ansøgningen var den europæiske konkurrenceevne - mere specifikt: Hvordan får vi skabt konkurrencedygtige, hurtigt voksende virksomheder? For at løse udfordringen ledte de efter erhvervsfremmeaktører fra hele Europa, der enten arbejder aktivt med vækstiværksættere eller vækstvirksomheder, og som har haft succes med at øge vækstpotentialet hos disse.
Kobling i inderkredsen
Da Hanne Bregendahl Pihl modtog henvendelsen, faldt tankerne straks på samarbejdspartneren Væksthus Nordjylland, som gennem mange år har kørt en bred vifte af vækstprogrammer. De er dermed velbevandret i, hvilke udfordringer de danske startups står overfor, og hvilke parametre der er væsentlige for at opnå en bæredygtig vækst.
På samme tid var udviklingsansvarlig i Væksthus Nordjylland Jane Ribergaard Holm i gang med at lede efter projektmuligheder, der kunne hjælpe dem med at afdække nye arbejdsmetoder for bedre at identificere potentielle vækstvirksomheder.
Fast Forward Europe!
Det tog derfor ikke mange overvejelser for Væksthus Nordjylland at sige ja tak til at indgå i forhandlingerne omkring et projektpartnerskab. En interessetilkendegivelse blev sendt til franskmændene, og efter flere møder og drøftelser om erfaringer og ønsker til projektet blev InterReg Europe-ansøgningen ”Fast Forward Europe” indsendt i sommeren 2016.
- Muligheden fra Enterprise Europe Network passede perfekt ind i de problemstillinger, vi selv arbejder med i regi af Væksthuset, og vi er derfor rigtig glade for at være kommet med i et projekt, der har til formål at undersøge, hvordan vi kan skabe flere scaleup virksomheder både i Danmark og resten af Europa. Det er en problemstilling, der ligger os meget på sinde, og som er afgørende for, at Europas virksomheder også er konkurrencedygtige i fremtiden, fortæller Jane Ribergaard Holm.
Fra ansøgning til projektmidler
I starten af november 2016 blev projektet godkendt, og kick-off-mødet blev holdt i Normandiet allerede i januar 2017. Her præsenterede den franske lead partner deres fokuserede vækstprogram, som består i, at 10 iværksættere og/eller virksomheder udvælges til at deltage i et 1-årigt intensivt forløb. Ved opstart modtager de 100.000 EUR til dækning af deres behov (lønninger, produktudvikling, go-to-market indsat o.l.). Samtidig indgår de i et skræddersyet forløb med ekspertbistand, kompetenceudvikling, mentorsparring mv. Efter et år afsluttes forløbet med en investordag, hvor deltagerne pitcher deres virksomhed for 240 banker, investorer, business angels mv. med henblik på at opnå kapital til videreudvikling og skalering af deres virksomhed.
God inspiration
Væksthus Nordjylland fandt stor inspiration i den franske model, om end den næppe vil være rentabel i Nordjylland. Til gengæld skal set-up’et for den afsluttende pitch-event undersøges nærmere, da adgang til ekstern kapital kan være den afgørende faktor for, at en virksomhed i sidste ende får realiseret sit vækstpotentiale.
Projektet ”Fast Forward Europe” løber i fem år og har et samlet budget på 1.597.145 EUR.
Fakta Væksthus Nordjylland
Væksthus Nordjylland er en non-profit organisation, der tilbyder gratis vejledning til ambitiøse iværksættere og virksomheder med vækstpotentiale. De hjælper bl.a. med at identificere tiltag, der skal øge indtægter, antal medarbejdere, produktudvikling og eksport.
EENergy: Strandby Fiskerihavn forbedrer ventilationsanlæg og indeklimaet
Strandby Fiskerihavn er én af 41 danske virksomheder, der har fået bevilliget EENergy-midler til energieffektivisering. Midlerne er brug til at forbedre deres ventilationsanlæg.
Dansk-koreansk projekt udvikler maritim satellitkommunikation
Sternula A/S blevet projektpartner i Eurostars-projektet MACORSAT, hvor de i samarbejde med en sydkoreansk partner og den danske virksomhed Dacoma skal udvikle løsninger til at få data så effektivt som muligt fra skib til land og omvendt via AIS 2.
Akut hjælp holdt produktionen i gang
En hurtig rundspørge i Enterprise Europe Network blev redningen af produktionen af en populær produkttype i Søren Lund Møbler A/S’ produktlinje, da den danske møbelvirksomhed pludselig stod uden leverandør af en særlig komponent.
Nyskabelse af medieindhold med følelsesmæssig indsigt i målgruppen
Spænding, glæde, sorg, frygt, kedsomhed...vi kan føle mange ting, når vi ser en video. Tænk, hvis medie- og underholdningsvirksomheder kunne skabe og tilpasse indhold baseret på seernes følelsesmæssige reaktioner? Det er allerede en realitet takket være t